Άρθρα και Νέα για την Αγορά Ακινήτων

Άδειας διαμονής σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα - Δικαιολογητικά

23 Feb 2015

Αγορά, από www.investingreece.gov.gr

Share this page

Twitter Facebook LinkedIn Email

 

Για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αξίας €250.000 απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

  • Έντυπο αίτησης.

  • Δύο πρόσφατες έγχρωμες φωτογραφίες.

  • Επικυρωμένο αντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου απαιτείται, ισχύουσα θεώρηση εισόδου.

  • Παράβολο με τη μορφή ηλεκτρονικού παραβόλου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 132 του ν. 4251/2014, το οποίο για τις άδειες διαμονής διάρκειας μέχρι πέντε ετών ανέρχεται σε 500 ευρώ. Δεν απαιτείται παράβολο για τα ανήλικα τέκνα (κάτω των 18 ετών).

Επιπρόσθετα, ανάλογα με την περίπτωση, πρέπει να συγκεντρωθούν τα κατωτέρω δικαιολογητικά:


 

 

I. Χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών, ιδιοκτήτες, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, εξ’ ολοκλήρου ή εξ’ αδιαιρέτου, ακινήτων στην Ελλάδα.

  • Συμβόλαιο αγοράς επί του οποίου αναγράφεται ότι «το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου, δεν τελεί υπό όρους και αιρέσεις, το σύνολο του τιμήματος ανέρχεται σε ποσό ……… το οποίο καταβλήθηκε ολοσχερώς με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζική συναλλαγή» και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο
  • Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Για την απόδειξη της πλήρωσης της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, γίνονται δεκτά:

- Ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν συναφθεί στην αλλοδαπή εφόσον ρητά  αναφέρουν ότι καλύπτουν τον ενδιαφερόμενο για όσο διάστημα διαμένει στην  Ελλάδα.

- Ασφαλιστήρια συμβόλαια που συνάπτονται στην Ελλάδα.

 

II. Χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγόρασαν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα πριν την έναρξη ισχύος του 4146/2013.

Eάν το τίμημα που καταβλήθηκε πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4146/2013 κατά την αγορά του ακινήτου είναι μικρότερο των διακοσίων πενήντα (250.000) χιλιάδων ευρώ αλλά η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει ή είναι ίση του εν λόγω ποσού, μεταξύ των δικαιολογητικών που προσκομίζονται, περιλαμβάνεται και βεβαίωση συμβολαιογράφου στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται: «Από τον έλεγχο του αριθ. …… συμβολαίου αγοράς ακινήτου προκύπτει ότι καταβλήθηκε το τίμημα της αξίας του ακινήτου ολοσχερώς και το συμβόλαιο, δεν τελεί ΠΛΕΟΝ υπό όρους, αιρέσεις και προθεσμίες και η αντικειμενική αξία του ακινήτου, ως έχει σήμερα, ανέρχεται στο ποσόν …….»  Παράλληλα, και για την περίπτωση αυτή απαιτείται αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας €250.000 τουλάχιστον, καθώς και αποδεικτικό μεταγραφής του συμβολαίου από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

 

III. Χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν αγροτεμάχιο ή οικόπεδο και προβαίνουν σε ανέγερση κτιρίου. Προσκομίζονται επιπλέον:

  • συμβόλαιο αγοράς αγροτεμαχίου ή οικοπέδου και
  • εργολαβικό συμφωνητικό ανέγερσης/αναπαλαίωσης κατοικίας κατατεθειμένο στην εφορία σύμφωνα με το νόμο
  • οικοδομική άδεια στο όνομα του ενδιαφερομένου
  • τιμολόγια του/των εργολάβου/ων και τις αντίστοιχες εξοφλητικές αποδείξεις.

Σχετικά άρθρα

Don't miss the conversation!

Μη χάνετε τις εξελίξεις! Εγγραφείτε για να λαμβάνετε άμεσα τις ενημερώσεις μέσω email …

Εγγραφή

Προτεινόμενα Ακίνητα

Ακίνητα προς πώληση

Οικόπεδο με οικοδομική άδεια σε ισχύ προς πώληση

Οικόπεδο προς πώληση90.000€ -354m²Ακρωτήρι

Προσφατες Καταχωρησεις

Ακίνητα προς πώληση

Μονοκατοικία στον Σταυρό με ιδιωτική πισίνα προς πώληση

Μονοκατοικία προς πώληση450.000€ 3 382m²3.000m²Ακρωτήρι, Σταυρός

Ανακαινισμένη Μονοκατοικία κοντά στην παραλία προς πώληση

Μονοκατοικία προς πώληση435.000€ 2 2127m²63m²Χανιά, Κουμ Καπί

Βίλα με θέα στη θάλασσα προς πώληση

Βίλα προς πώληση500.000€ 3 2142m²1.315m²Αποκόρωνας, Πλάκα